Rubarba este o planta folosita de europeni in diferite preparate, aceasta fiind mai putin cunoscuta si incercata de catre romani.

Rubarba este recunoscuta datorita gustului puternic acrisor dar si numeroaselor beneficii pe care aceasta le are asupra sanatatii.

Aceasta se poate gasi pe rafturile supermarket-urilor in aceasta perioada, fiind solutia ideala pentru prepararea unor gustari acrisoare si sanatoase.

Chec cu rubarba

Pentru acest preparat avem nevoie de 6 oua, 200 de grame de faina, 2 linguri de zahar, jumatate de lingurita de praf de copt, 300 de grame de rubarba, 1 pliculet de zahar vanilat. Suplimentar, se pot adauga si alte fructe precum, capsuni, cirese sau ananas. Eu am adaugat 250 de grame de capsuni.

Cozile de rubarba se spala foarte bine si se taie feliute rotunde mai groase iar capsunile se taie cubulete. Peste fructele pregatite se adauga o lingura de zahar.

Pentru inceput se separa albusurile de galbenusuri. Cele 6 galbenusuri se amesteca foarte bine cu lingura de zahar ramasa. Albusurile se mixeaza foarte bine sau se bat cu un tel pana cand se formeaza o spuma foarte densa. Peste albus se adauga galbenusul si se ameteca de jos in sus. Cand compozitia s-a intrepatruns, adaugam faina si praful de copt, urmand aceeasi procedura de omogenizare, de jos in sus. Intr-o tava se pune foaie de copt, se adauga preparatul iar apoi se aseaza peste acesta toate fructele care se vor lasa singure in toata compozitia preparatului. Se baga la cuptorul preincalzit 30-40 de minute la foc mic.

Pentru a verifica daca checul este gata te poti ajuta de o scobitoare.

 

Compot cu rubarba

Pentru aceasta reteta avem nevoie de 7-10 tije de rubarba, 1 litru de apa, 4 linguri de zahar si doua pliculete de zahar vanilat.

Rubarba se spala foarte bine si se taie cubulete. Apa se pune la fiert impreuna cu zaharul si se amesteca foarte bine. Dupa ce a dat in clocot, se adauga rubarba si se mai lasa la foc mic pentru 5 minute.

Atentie! Frunzele de la rubarba sunt foarte toxice, motiv pentu care acestea nu se consuma.