Salata de muraturi reprezinta pentru romani un preparat nelipsit in sezonul de iarna, motiv pentru care o data cu luna Septembrie acestia au grija sa cumpere tot ceea ce este necesar pentru a pregati cateva borcane care sa iti indulceasca privirea imediat ce deschizi usa la camara.
Mai mult de atat, gospodinele au grija ca acestea sa fie pregatite in fiecare an pentru pofticiosii familiei, deoarece vechile retete de muraturi nici nu se compara cu cele gata cumparate de pe rafturile magazinelor.
Si ce e mai frumos decat sa ii vezi pe cei dragi ca savureaza cu drag toate aceste bunataturi puse de tine cu atat de multa dragoste?
Pentru ca suntem in plin sezon de preparat dulceturi, compoturi, muraturi si zacusca, nu am putea sa nu ne gandim si la o reteta perfecta de gogorari la borcan pentru zilele racoroase in care acestia merg perfect langa o tocanita sau friptura prospat scoasa din cuptor.
Pentru o portie de gogosari cu conopida vom aveam nevoie de: 7 kg de gogosari si 2 conopide mai mari, hrean si catei de usturoi dupa gust (pe care ii punem in borcane inainte de a aseza gogosarii).
Pentru prepararea compozitiei vom avea nevoie de 4 litri de apa, 1, 5 litri otet, 5 frunze de foi de dafin, 10 catei de usturoi, boabe de piper, boabe de mustar, 5 linguri de zahar si 10 linguri de sare.
Gogosarii ii spalam si ii taiem in patru iar conopida o lasam buchetele mai mari.
Punem apa la fiert cu toate condimentele mai sus mentionate iar cand fierbe trecem pe rand gogosarii taiati in apa firbinte timp de maximum 1 minute pana cand gogosarii isi schimba putin culoarea (ei se inmoaie si ii putem aseza mult mai bine in borcan).
Asezam in borcane gogosarii si conopida iar apoi adaugam peste acestea apa fiarta, inchidem borcanele foarte bine si le acoperim pana a doua zi.