Consumam soia in perioadele de post?
Soia este o planta leguminoasa folosita de asatici in diferite preparate, ajungand apoi cunoascuta in randul vegetarienilor. Soia are la baza un aport mare de proteina dar si de vitamine precum, calciu, magneziu dar si potasiu, aceasta fiind folosita cu usurinta la diferite preparate in perioadele de post. Bineinteles, consumul trebuie sa fie moderat deoarece soia are si numeroase contraindicatii pentru diverse afectiuni.
Soia poate fi folosita in tocanite, salate, ciorbe sau poate fi preparata chiar ca snitele in cuptor. Voi prezenta in randurile ce urmeaza, doua retete foarte usor de gatit care pot fi puse in aplicare chiar si dupa o zi obositoare la birou.
Tocanita de cartofi cu soia
Pentru acest preparat avem nevoie de o ceapa mai mare, doi morcovi, jumatate de kilogram de cartofi, suc de rosii, o punga de soia cubulete, doua linguri de ulei de masline, sare si piper. Ceapa se taie marunt, se caleste in uleiul de masline, apoi se adauga morcovul. Dupa ce acesta este calit cateva minute alaturi de ceapa, se pun cartofii, apa necesara acestora pentru a putea fierbe si sucul de rosii. Cand cartofii sunt aproape fierti, padaugam cubuletele de soia si mai lasam preparatul pe foc pana cand acestea devin suculente. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
Salata cu soia
Usor si rapid, salata de soia reprezinta pranzul sau cina ideala atunci cand nu ai timp sa prepari mancaruri care necesita un timp mai indelungat. Pentru acesta reteta avem nevoie de soia cuburi, baby spanac, tofu, sfecla rosie murata cubulete, morcov si ceapa rosie. Ceapa si tofu le taiem cubulete, morcovul se da pe razatoare, apoi punem spanacul, sfecla rosie si soia fiarta. Peste toate aceastea se adauga un sos ce contine zeama de la jumatatea unei lamai, sare, piper, ulei de masline/ avocado/in si o legatura de patrunjel.
Cele doua retete se servesc in tihna alaturi de cei dragi. Pofta buna!