Pentru multi dintre romani carnea preparata in diferite moduri se regaseste printre alimentatia zilnica pe care acestia o consuma atat la pranz cat si la cina, insa  din ce in ce mai multi nutritionisti din toata lumea afirma faptul ca acest obicei nu este tocmai sanatos pentru organism.                                                                                                                                   

Indiferent ca suntem sau nu in perioadele de post, studiile arata ca trebuie sa limitam consumul de carne in special cea rosie, fiind ideal sa ne alimentam cu  cat mai multe vegetale bogate in vitamine si nutrienti esentiali.

Iata doua dintre cele mai gustoase si hranitoare retete de preparate fara carne:

Dovlecei umpluti cu legume si mozzarella

Pentru aceasta reteta avem nevoie de 2 dovlecei de marime potrivita, 2 ardei capia, 2 cepe, 2 morcovi, 300 de grame de ciuperci, o legatura de patrunjel, mozzarella rasa, si 200 ml suc de rosii. Dovleceii se taie in doua pe lungime si se scobesc de miez. Morcovul se da pe razatoare iar ardeiul, ciupercile, ceapa si miezul dovlecelului se taie cubulete micute. Toata compozitia se caleste in putin ulei de masline iar cand legumele au prins o culoare aurie se adauga si sucul de rosii, sarea si piperul.                                        Jumatatile de dovlecel se se vor umple cu compozitia preparata si se vor baga la cuptorul preincalzit. Cand preparatul e aproape gata se adauga peste acesta mozzarella si patrunjelul maruntit si se mai lasa la cuptor pentru inca 5 minute.

Tocanita de legume cu soia

Pentru acest preparat avem nevoie de o ceapa mai mare, doi morcovi, jumatate de kilogram de cartofi, ardei rosu, suc de rosii, o punga de soia cubulete, doua linguri de ulei de masline, sare si piper dupa gust si o legatura de marar. Optional se poate adauga brocoli sau conopida.                               

Ceapa se taie marunt, se caleste in uleiul de masline, apoi se adauga morcovul si ardeiul cubulete. Dupa cateva minute se adauga cartofii, apa necesara acestora pentru a putea fierbe si sucul de rosii. Cand cartofii sunt aproape fierti, punem cubuletele de soia si mai lasam preparatul pe foc pana cand acestea devin suculente. Se adauga sare si piper dupa gust. Cand tocanita este gata adaugam legatura de marar taiata marunt.

Pofta buna!