Una dintre deliciile preferate atat pentru mesele de sarbatori cat si la mesele festive in familie, sunt ardei umpluti, pe gustul tuturor.
Pentru foarte multi dintre noi, ardeii umpluti reprezinta o versiune mai usoara pentru prepararea unor pranzuri copioase si gustoase cu carne tocata, insa beneficiul acestora este faptul ca pot fi pregatiti mult mai usor decat faimoasele sarmale deoarece poti uita de impaturatul verzei sau a vitei de vie, lucru care nu este deloc pe placul gospodinelor din zilele noastre care nu dispun de prea mult timp liber in bucatarie.
Ei bine, de aceasta data am inlocuit ardeii simpli cu cei kapia, motiv pentru care prin preparara lor la cuptor acestia sunt mai suculenti da si mai dulci putin, gustul lor aromat armonizandu-se perfect cu carnea tocata.
Pentru aceasta reteta avem nevoie de: 700 de grame de carne tocata (eu am folosit pulpa de porc pe care am tocat-o acasa), 1 ceapa, 1 morcov, 2 cani suc de rosii, o legatura de patrunjel, o cana de orez, 1 ou, sare si piper dupa gust, 3 linguri de ulei, apa si 1.5 kilograme de ardei kapia.
Pentru inceput curatam ardeii si ii spalam foarte bine iar apoi trecem la pregatirea compozitiei. Tocam ceapa marunt si o calim in uleiul de masline. Pana aceasta capata o culoare usor aurie, dam morcovul pe razatoare iar apoi il adaugam peste ceapa. Adaugam si o de cana de suc de rosii, 100- 150 de mililitri de apa si o cana de orez bine spalat. Lasam totul sa fiarba putin, pana cand scade apa.
Carnea tocata se amesteca cu un ou, cu ingredietele calite si cu o legatura de patrunjel taiata marunt, pana cand se omogenizeaza totul foarte bine. Umplem ardeii si ii asezam intr-o oala speciala pentru cuptor (pentru pregatirea ardeilor umpluti si a sarmalelor eu folosesc oala de lut). Peste ardei, adaugam 150 de mililitri de apa apoi ii introducem in cuptorul preincalzit pentru 40 de minute. Avem grija sa mai adugam peste acestia restul din sucul de rosii ramas urmand sa ii introducem din nou in cuptor pana cand sunt gata.
Se condimenteaza dupa gust.