Toamna este anotimpul perfect pentru gospodinele din intreaga lume care urmeaza sa isi etaleze care mai de care borcanele cu bunatati pregatite cu drag pentru sezonul de iarna.

Desi ne-am obisnuit ca in sezonul de toamna sa scoatem din biblioteca vechiul caiet cu retetele de demult primite mostenire de la cei mai batrani din familie, pentru muraturile gustoase, gemul dulce din fructe diverse dar si delicioasele retete de zacusca, ei bine uneori trebuie sa mai adaugam ceva nou si absolut gustos cu care sa ne surprindem placut familia.

Dulceata de ardei iute este una dintre retetele mai nou aparute in randul preparatelor pregatite pentru sezonul racoros, fiind o combinatie perfecta intre gem dulce deoarece aceasta contine o cantitate mare de zahar dar si un gust iute  acrisor.

Dulceata de ardei iute este ideala pentru a fi consumata langa o friptura gata scoasa din cuptor, alaturi de o portie de cartofi preparati in diferite feluri, branzeturi dar si ca sos in piadine sau sandwich-uri.

Pentru 30 de borcanele de 370 mililitri de dulceata vom avea nevoie de: 6 kg de ardei iute rosu, 5 kg de ardei kapia, 4 litri de otet si 4 kg de zahar..

Pentru inceput vom curata ardeii iuti si cei kapia de samburi si codite iar apoi ii vom spala foarte bine, urmand sa ii dam prim masina de tocat (eu am folosit o masina electrica). Mai mult de atata prepar mereu aceasta reteta la ceaun, afara, deoarece are un gust mult mai gustos.

Cand pasta de ardei e pregatita vom pune la fiert otetul si zaharul si il lasam sa fiarba pana cand se face un sirop care cade mai greu de pe lingura. Cand siropul e gata adaugam pasta de ardei si o lasam la fiert pana cand se ingroasa (cam 90 de minute).

La final, adaugam dulceata in borcanele si le lasam acoperite cu o patura pana a doua zi.