Toamna este sezonul in care gospodinele pregatesc pentru iarna fel si fel de preparate gustoase pentru cei dragi, perfecte pentru sarbatori si pentru mesele in familie.

Lunile Septembrie si Octombrie sunt perfecte pentru pregatirea vinetelor si ardeilor copti preparati pentru congelare,  pentru scoaterea caietelor din biblioteca cu retete vechi de zacusca, a dulceturilor aromate, pana la pregatirea butoaielor de muraturi diverse, special puse chiar si pentru gustul celor mai pretentiosi din familie.

Si ce e mai placut decat sa stii ca iarna vei manca preparate pregatite de tine? Stii ce e? Zambetul celor dragi atunci cand ii vezi cum savureaza cu entuziasm gemul sau muraturile pregatite de tine cu dragoste.

Pe langa retetele clasice de castraveciori, gogosari sau muraturi asortate, sfecla rosie la borcan pregatita pentru iarna a inceput sa se numere pe lista de preparate a gospodinelor, puse in camara pentru iarna, mai ales ca aceasta leguma este foarte sanatoasa, fiind o adevarata sursa de vitamine pentru organsimul nostru.

Pentru pregatirea unei portii de sfecla rosie la borcan vom avea nevoie de: 3 kilograme de sfecla, 7 linguri de zahar, 1 lingura plina de chimen, 250 de mililitri de otet (eu pun chiar 300 pentru a fi mai otetata), 2 linguri cu varf de sare, 1 litru de apa.

Sfecla se spala foarte bine si se pune la fiert cu tot cu coaja. Dupa ce aceasta este fiarta, se lasa la racit iar apoi se decojeste foarte usor. Dupa curatare putem taia sfecla cubulete sau feliute in functie de preferinte, urmand sa o punem in borcane.

Intre timp vom pune toate ingredientele la fiert, lasand amestecul sa fiarba cateva minute la foc mic. Cand este gata vom adauga usor zeama peste sfecla, vom infileta borcanele foarte bine iar apoi le vom pune la caldura (eu le acopar foarte bine cu o patura) pana a doua zi.

Se aseaza apoi borcanele intr-un loc uscat si racoros pentru depozitare.