Toamna este anotimpul culorilor pastelate, al frunzelor aramii cazute pe potecile prafuite, al strugurilor gata copti pentru prepararea mustului dar si al sezonului in care gospodinele se pregatesc care mai de care cu preparate pentru iarna.
Fiindca suntem in mijlocul sezonului de preparat diverse bunatati pentru iarna precum muraturi la borcan, fel si fel de dulceturi aromate, compoturi gustoase de fructe dar si vinete proaspete coapte pentru iarna, nu am putea uita nici de faimoasa zacusca pregatita inca de acum multi ani in urma, aceasta fiind un deliciu pentru zilele racoroase.
Zacusca este un preparat ideal atunci cand vrei sa mananci ceva rapid si nu ai timp la dispozitie, ai nevoie de un mic dejun perfect pentru cei dragi dar si in zilele de post cand nu prea ai foarte multe idei de mancaruri rapide si gustoase.
Zacusca de fasole este una dintre cele mai indragite astfel de preparate, datorita gustului placut si aromei intense de pasta de fasole.
Pentru aceasta reteta avem nevoie de: 2 kg de fasole alba, 2,5 kg de ceapa, 3 kg de gogosari sau ardei kapia, 800 de grame de bulion pasta, 1 litru de ulei, foi de dafin, sare si piper dupa gust.
Pentru inceput vom pune fasolea la inmuiat pentru cateva ore iar apoi la fiert. Intre timp vom curata ceapa si gogosarii. Cand fasolea e fiarta o vom toca la masina (de preferat electrica deoarece merge mult mai repede mai ales ca este o cantitate mai mare de compozitie).
Cand totul este pregatit, vom turna uleiul intr-o cratita mai mare sau in ceaun ( eu prefer sa o fac la ceaun afara deoarece are un gust mult mai bun), adaugam ceapa si o lasam sa se prajeasca pana devine aurie. Adaugam si uleiul, amestecand in continuu pentru 15 minute.
Dupa acest interval de timp adaugam si fasolea iar mai apoi bulionul si condimentele. Lasam zacusca sa fiarba pentru 60 de minute iar apoi o punem in borcanele pregatite pe care le vom lasa acoperite la caldura pana a doua zi.