Cand vine vorba de mancare, marea majoritate suntem curiosi sa aflam cat mai multe retete noi pe care le putem incerca in zilele de weekend atunci cand avem mai mult timp la dispozitie si ne dorim sa mai schimbam putin meniul zilnic.
Ei bine, romanii de pretutindeni iubesc ciorbele si supele motiv pentru care acestia au ajuns sa combine tot felul de ingrediente pentru a obtine adevarate preparate culinare gustoase si in acelasi timp sanatoase deoarece ciorbele si supele contin in general numeroase vitamine datorita diversitatii de legume folosite in prepararea acestora dar sunt recomandate si pentru o buna digestie.
Ciorba de gulii este ideala a fi preparate in orice anotimp tocmai pentru ca aceste legume pot fi gasite cu usurinta in supermarket-uri sau magazinele mai micute de langa bloc.
Pentru a pregati o astfel de reteta vom avea nevoie de: 3 gulii mai mari, 3 morcovi, 2 ardei kapia, o legatura de ceapa verde, zeama de la o lamaie, scarita afumata sau ciolan, o legatura de marar proaspat, 300 de grame de smantana sau iaurt grecesc (eu am folosit iaurt grecesc).
Pentru inceput spalam carnea foarte bine si o punem la fiert. Intre timp dam pe razatoarea mare guliile si morcovii iar ardeiul kapia si ceapa le taiem cubulete micute. Adaugam legumele peste carne si le lasam sa fiarba foarte bine.
Cand carnea si legumele sunt fierte pregatim smantana sau iaurtul grecesc pe care il vom amesteca cu 2 polonice din zeama fierbinte apoi vom turna totul in oala amestecand usor cu un tel. Mai lasam sa fiarba inca 5 minute iar apoi vom adauga sare si piper dupa gust, plus zeama de la lamaie pentru o aroma usor acrisoara. La sfarsit adaugam legatura de marar tocata marunt si stingem focul.
Optional putem adauga si 2 catei de usturoi.
Ciorba se serveste alaturi de un ardei iute si o paine proaspata. Pofta buna!