Guyas-ul este o tocana ungureasca preparata in ultimul timp in toata Romania datorita gustului aromat si usor picant al acesteia, fiind ideala atunci cand te pregatesti pentru o seara alaturi de prieteni.
Desi poate fi preparata si pe aragaz, aceasta tocana este mult mai gustoasa daca este pregatita afara, la ceaun. Ce mai astepti? Suna-ti prietenii sau familia si pregateste un ospat pe cinste. In sezonul de iarna poti chiar sa pregatesti si cate un pahar de vin fiert cu diverse arome si portocale care sa va incalzeasca atunci cand pregatiti aceasta tocana.
Pentru prepararea guyas-ului veti avea nevoie de: 4 cepe mai marisoare, 4 morcovi, 3-4 ardei kapia, cateva linguri de ulei, o costita afumata, jumatate de kilogram de carne de porc proaspata (nici prea grasa dar nici prea slaba), 1 kilogram de cartofi, o legatura de patrunjel, o lingura de paprika dulce, pasta de ardei iute, sare si piper dupa gust.
Pentru inceput curatam legumele urmand sa taiem ceapa marunt, morcovul feliute mai grosute iar cartofii si ardeiul ii vom taia cuburi (cartofii vor fi taiati mai mari pentru a nu se zdrobi la fierbere). Taiem si carnea in forma dorita.
Punem ceaunul pe foc si turnam ulei. Adaugam ceapa si o lasam putin la calit. Cand aceasta devine aurie adaugam ardeiul, morocovul, lasand toate legumele sa se mai caleasca putin. Dupa 10 minute putem adauga costita afumata, carnea de porc si o cantitate suficienta de apa, tinand cont ca dupa 30 de minute vom adauga si cartofii. Punem peste legume si carnea paprika, sare si piper dupa gust. Adaugam apoi cartofii lasand totul sa fiarba foarte bine.
Cand tocana este gata adaugam peste aceasta o legatura de patrunjel taiata marunt. Lasam sa se raceasca apoi o putem servi alaturi de o portie zdravana de muraturi si maine prospata.
Obtine cel mai bun guyas din ingrediente simple si multa voie buna.