Cartofii sunt una dintre cele mai preparate garnituri atunci cand vine vorba de mesele romanilor, indiferent ca vorbim de cina pregatita pentru cei dragi, de pranzul preparat pentru birou sau chiar de mesele festive pregatite de sarbatori.

Cartofii prajiti, gratinati, piure sau la cuptor reprezinta cateva dintre retetele indragite de oricine cu care sigur gospodinele nu ar da gres.

Cu toate acestea, exista insa numeroase alte retete mai diversificate si absolut delicioase pe care chiar ar trebui sa le incerci, printre care se numara si salatele fresh de cartofi. Acestea reprezinta genul de garnitura care poate fi savurata imediat sau poate fi consumata chiar si a doua zi de la frigider.

Salata de cartofi cu marar si masline

Acest preparat reprezinta un deliciu si tot ceea ce ai nevoie sunt cativa cartofi, 200 de grame de masline feliute gata taiate, o legatura de marar, 2 linguri de maioneza, condimente dupa gust.

Pentru inceput vom pune cartofii la fiert iar intre timp vom pregati maioneza. Eu fac mereu maioneza dintr-un ou crud si o lingura mare de mustar pentru o aroma mai acrisoara.

Dupa ce cartofii sunt fierti ii decojim de coaja si ii taiam bucatele. Adaugam peste maslinele, mararul taiat marunt, maioneza, sare si piper dupa gust. Optional, pentru un gust acrisor, putem adauga si cateva feliute de castravete murat.

Ingredientele se amesteca foarte bine pentru omogenizare. Se poate servi alaturi de o bucata de friptura sau chiar simpla deoarece este foarte consistenta.

 

Salata de cartofi orientala

Pentru aceasta reteta vom avea nevoie de 5-6 cartofi,  4 oua, 2 cepe mari, castraveti murati, ulei de masline si condimente dupa gust.

Vom pune la fiert cartofii si ouale. Intre timp vom curata si taia ceapa si castravetii.

Dupa ce ingredientele au fiert, le curatam si le taiem bucatele. Adaugam peste salata sare, piper si putin ulei de masline dupa gust.

Pentru aceasta reteta ar fi de evitat maioneza deoarece deja aceasta contine oua.