Dovleacul reprezinta fara dar si poate vedeta sezonului de toamna, acesta fiind gasit la toate supermarket-urile dar si la pietele din centrul orasului in aceasta perioada.
Dovleacul este recunoscut datorita gustului aromat si dulceag pe care il are, fiind din ce in ce mai consumat in tot felul de preparate pregatite cu grija atat de marii bucatari cat si de gospodinele care gatesc fel si fel de bunatati pentru intreaga familie.
Ei bine, iata cateva dintre cele mai simple si gustoase retete pe baza de dovleac:
Retetea de dovleac copt
Dovleacul copt este ideal atat ca si desert dar si ca o gustare in serile racoroase petrecute acasa in familie.
Pentru acest preparat avem nevoie de jumatate de dovleac pe care il vom spala foarte bine iar apoi il vom taia feliute mai groase. Vom preincalzi intre timp cuptorul si vom pune o hartie de copt in tava. Vom aseza feliutele de dovleac si le vom lasa in cuptor pana cand acestea se coc foarte bine (30-50 de inute in functie de cuptor).
Cand dovleacul este copt il lasam putin sa se raceasca iar apoi vom adauga peste acesta miere prospata de albine.
Supa crema de dovleac dulce-picanta
Supa crema este unul dintre preparatele consumate si gatite din ce in ce mai des in bucataria traditionala deoarece acest fel de mancare este sanatos, gustos dar si rapid.
Pentru aceasta reteta vom avea nevoie de: 3 cepe, 1 kg de dovleac, 2 ardei kapia, 2 morcovi, 1 ardei iute/ fulgi de chilli, 3 linguri de ulei de masline, sare si piper dupa gust.
Pentru inceput vom taia ceapa marunt si o vom cali in ulei de masline. Intre timp taiem si celalalte legume cubulete si le adaugam peste ceapa, urmand sa turnam apa pentru ca legumele sa poata sa fiarba.
Cand legumele sunt fierte le scurgem foarte bine si le adaugam in blender (avem grija sa pastram supa deoarece vom adauga din ea peste pasta de legume in functie de consistenta dorita). Punem supa din nou la foc pentru 15 minute si adaugam condimente dupa gust. Suplimentar se pot adauga si 2 linguri de iaurt grecesc.