Dovlecelul reprezinta una dintre vedetele sezonului de vara, fiind un aliment bogat in vitamine dar si slab caloric, motiv pentru care acesta a inceput sa fie din ce in ce mai consumat sub diferite forme, in special ultimii ani.
Desi acestia erau pregatiti de gospodinele noastra doar sub forma de dovlecei pane, lucrurile s-au cam schimbat in ultimul timp deoarece au aparut tot felul de retete delicioase reinterpretate, pe baza de dovlecei proaspeti cumparati direct de la piata sau chiar supermarket-uri.
Rulouri de dovlecel cu branza feta
Rulourile de dovlecel cu branza feta reprezinta una dintre cele mai simple si rapide retete.
Pentru acest preparat aveti nevoie de un dovlecel de marime potrivita, 150 de grame de branza feta, fulgi de chilli si marar.
Dovlecelul se taie feliute lungi si se prajeste intr-o tigaie in foarte putin ulei de masline. Intre timp branza feta se piseaza bine cu o furculita si se amesteca cu fulgii de chilli dupa gust si mararul taiat marunt, pana cand compozitia se omogenizeaza foarte bine.
Pasta obtinuta se adauga pe feliutele de dovlecel prajite iar apoi se ruleaza cu grija. Se poate servi atat ca aperitiv dar si sub forma de garnitura.
Dovlecel pane la cuptor
Atunci cand ne dorim sa mancam ceva gustos insa in acelasi timp ne dorim o varianta sanatoasa, dovecelul pane la cuptor este solutia ideala.
Pentru aceasta reteta avem nevoie de: un dovlecel, doua oua, pesmet, sare si piper dupa gust. Dovlecelul se taie feliute, se condimenteaza iar apoi se da prin ou si pesmet.
Feliutele de dovlecel se aseaza intr-o tava peste care vom pune foaie de copt, urmand apoi sa introducem tava in cuptoul preincalzit, lasand astfel preparataul in cuptor pentru 20-30 de minute (dovleceii de intorc de pe o parte pe alta in timpul prepararii).
Se pot servii alaturi de un sos de usturoi cu iaurt.