Vinetele reprezinta una dintre legumele preparate atat iarna de la congelator dar si vara in stare proaspata.

Desi acestea se pot prepara variat, de la vinete umplute, pane, in ghiveci sau pur si simplu pe gratar, cea mai preferata reteta de romani este fara dar si poate vestita salata de vinete cu maioneza.

Inca de acum multi ani, oamenii au inceput sa coaca vinetele in sezonul de vara-toamna pentru a le pastra congelate deoarece nu exista sarbatori in randul romanilor fara ca pe masa sa se afle un preparat gustos de vinete cu maioneza, perfecte pentru aperitive dar si la micul dejun.

Desi iarna nu avem alta solutie decat aceasta varianta, ei bine, vara optam cu totii pentru vinete coapte iar apoi pregatite direct sub forma unei astfel se salate.

In ultimii ani oamenii au inceput sa opteze pentru un stil de viata echilibrat fara grasimi si zaharuri, motiv pentru care si prepararea unei astfel de retete a suportat cateva modificari in ceea ce priveste continutul de maioneza.

Pentru acest preparat vom avea nevoie de: 2 vinete de marime potrivita, 2 cepe, 3 linguri de ulei de masline, o cana de iaurt grecesc, 2 linguri de mustar cu hrean, sare si piper dupa gust.

Vinetele se coc iar apoi se curata si se spala foarte bine. Pentru a obtine o pasta cremoasa eu blenduiesc vinetele foarte bine insa ele pot fi si taiate marunt si apoi pasate cu un tocator special. Peste pasta de vinete adaugam mustarul, iaurtul grecesc si mustarul. Dupa ce am amestecat, adaugam ceapa taiata marunt si condimentele si omogenizam compozitia foarte bine iar apoi o bagam la frigider pentru doua ore.

Pentru o masa completa, avem grija sa alegem niste rosii bune de vara si o paine cat mai proaspata.

Pofta buna, gosdpodine, atat voua cat si celor pofticiosi din familie!