Preparatele traditionale sunt cele cu care romanii de pretudindeni se mandresc peste tot iar cei care sunt plecati in strainatate le duc adesea dorul tocmai datorita faptului ca in alte tari nu se gasesc chiar aceleasi ingrediente, motiv pentru care gustul cozonacilor poate sa difere.
Cozonacul este unul dintre preparatele traditionale pe care fiecare gospodina il gateste in special cu ocazia sarbatorilor de iarna sau de Paste inca de acum multi ani. Cozonacul preparat cu nuca, rahat sau mac a ramas in continuare un deliciu chiar daca in ultimul timp bucatarii au inceput sa reinterpreteze retetele, adaugand tot felul de ingrediente noi precum ciocolata, Nutella sau chiar alune.
Ei bine, exista cateva trucuri simple pe care ai putea sa le folosesti si tu atunci cand iti doresti sa pregatesti cea mai delicioasa reteta de cozonac pentru tine si familia ta.
In primul rand, atunci cand iti doresti sa prepari cozonaci trebuie sa stii faptul ca trebuie sa aloci suficient timp prepararii acestora, deoarece aluatul trebuie framantat cat mai mult pentru a fi cat mai pufos iar la final gustos, astfel ca ar trebui sa ai suficienta rabdare si putere pentru a-l framanta suficient.
Nu uita niciodata de faptul ca faina trebuie mereu cernuta pentru ca doar in acest fel cozonacul va iesi pufos iar aluatul isi va dubla volumul.
Asigura-te mereu ca incaperea in care lasi aluatul sa creasca este suficient de incalzita pentru ca acesta sa poata sa creasca corespunzator. Mai mult de atat, nici in incaperea in care il pregati nu ar trebui sa fie prea racoare.
Inainte de a introduce cozonacii in cuptor acesta trebuie preincalzit inainte, niciodata concomitant cu introducerea acestora. Mai mult de atat, cozonacii trebuie preparati la temperatura mica pentru ca acestia sa se coaca incet atat la exterior cat si in interior fara a se arde niciodata.
Nu uita ca pentru o aroma placuta trebuie sa adaugi multa dragoste atunci cand incepi prepararea cozonacilor.
Pofta buna!