Cozonacii fac parte din lista alimentelor pe care bucataresele le gatesc in special cu ocazia sarbatorilor de iarna, fiecare laudandu-se cu cozonaci cat mai mari si mai pufosi.
Mirosul de cozonaci proaspat scosi din cuptor care se imbina perfect cu cel de sarmale este nelipsit in aceasta perioada, aceasta traditie fiind recunoscuta in Romania inca de acum multi ani in urma cand femeile foloseau retete autentice si delicioase.
Retelele vechi de cozonac sunt si cele mai cautate deoarece acestea sunt si cele mai gustoase, motiv pentru care fiecare gospodina incearca sa tina secrete trucurile si ingredientele folosite.
Ei bine, exista cateva trucuri de care ar trebui sa ti cont daca iti doresti sa iti impresionezi musafirii cu cei mai buni cozonaci:
Stim cu totii ca framantatul este cheia pentru obtinerea unor cozonaci pufosi si gustosi, motiv pentru care ar fi ideal sa framantam aluatul timp de 20-30 de minute in continuu.
Cu cat ingredientele sunt mai naturale cu atat cozonaci vor iesii mai gustosi. Daca ai posibilitatea incearca sa procuri ouale si laptele direct de la fermieri. Vei fi suprins sa observi cum culoarea cozonacilor tai va fi exact ca cea din retetele bunicii.
Pentru ca aluatul sa creasca suficient acesta are nevoie de caldura, motiv pentru care ar trebui sa il acoperi cat mai bine si sa il pui langa o sursa de caldura.
Ai grija ca laptele pe care il folosesti sa fie caldut si niciodata prea fierbinte.
Mai mult de atat, faina pentru cozonaci trebuie neaparat cernuta deoarece daca urmezi acest truc cu siguranta cozonacii tai vor iesii super pufosi si gustosi.
Foloseste pentru umplutura doar nuca, rahat sau mac si nu incerca sa introducei alte ingrediente mai nou folosite de marii bucatari deoarece retetele traditionale sunt mult mai gustoase dar si apreciate de toata familia.
Pofta buna!