Friptura cu o garnitura de cartofi sau legume reprezinta pentru romani una dintre preparatele preferate, atat in pragul sarbatorilor cat si in zilele de weekend.

Ei bine, sosurile diverse pegatite in functie de friptura aleasa sunt si vor ramane in continuare pentru foarte multi dintre noi un deliciu perfect care sa scoata in evidenta aroma suculeta a carnii.

Printre cele mai simple si gustoase sosuri sunt:

Tzatziki

Pentru acesta reteta de sos avem nevoie de: 300 de grame de iaurt grecesc, 5 catei de usturoi, 2 castraveti, jumatate de legatura de marar si sare.

Cei doi castraveti se spala foarte bine, se decojesc de coaja iar apoi se razalesc. Usturoiul se piseaza foarte bine iar mararul se taie marunt Ingredientele se amesteca cu iaurtul si sare dupa gust.

Sos de usturoi cu patrunjel si lamaie

Acest sos poate fi folosit in special pentru carnea de pui deoarece aceasta devine mult mai suculenta si gustoasa.

Toate ingredientele de care avem nevoie sunt: 3 sau 4 catei de usturoi, jumatate de lamaie, 3 linguri de ulei de masline, o legatura de patrunjel, sare si piper dupa gust.

Usturoiul de piseaza iar apoi se amesteca cu uleiul de masline foarte bine. Se adauga zeama de lamaie, patrunjelul taiat marunt si condimentele.

Sosul se poate adauga peste carne cateva minute la cuptor sau se poate folosi la rece, in functie de preferinte.

Sos dulce cu ceapa

Acest sos este perfect pentru o friptura de porc la tava.

Ingredientele de care avem nevoie sunt: 2 cepe, 3-4 linguri de ulei de masline, 2 lingurite de zahar/miere, sare si o lingura de sos de soia.

Ceapa se taie feliute (nu foarte subtiri) si se caleste foarte bine in uleiul de masline. Cand aceasta capata o culoare aurie adaugam zaharul si sosul de soia si mai lasam la foc cateva minute. Se aduaga peste friptura cand aceasta este aproape gata apoi se mai introduce la cuptor timp de cateva minute.