contraventii-politia-rutiera-drpciv

Tot mai multi soferi raman fara permis de conducere in urma contraventiilor pe care le comit in trafic. Iata 13 contraventii pe care ar trebui sa le eviti pentru a nu ramane fara dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Online-i.ro iti prezinta situatiile in care poti raman fara permis de conducere:

1. Depasirea la semafor

Daca depasesti coloanele oprite la culoarea rosie a semaforului poti sa te alegi cu o amenda intre 500 si 625 de lei si retinerea permisului de conducere pe o perioada de 30 de zile.Art.100/3  Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a II-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile savârsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a urmatoarelor fapte:

a) depasirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea rosie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferata;

2. Neacordarea prioritatii de trecere la pietoni

Neacordarea prioritatii de trecere pietonilor aflati in traversare se pedepseste cu suspendarea permisului de conducere pe o perioada de 30 de zile si cu amenda contraventionala de la 500 pana la 625 de lei.

Art. 100/3/b) neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati în traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate, aflati pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului;

3. Neacordarea prioritatii vehiculelor care au acest drept

Pentru aceasta contraventie amenda este intre 500 – 625 de lei si suspendarea dreptului de a conduce pe o perioada de 30 de zile.

Art.100/3/c) neacordarea prioritatii de trecere vehiculelor care au acest drept;

4. Trecerea pe culoarea rosie a semafoului

Daca te grabesti sau nu ai rabdare sa astepti culoarea verde a semaforului, acest lucru te va costa permisul de conducere suspendat pe o perioada de 30 de zile si o amenda cuprinsa intre 500 si 625 de lei.

Art.100/3/d) nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului;

5. Depasirea neregulamentara

Si depasirile neregulamentare te pot lasa foarte usor fara permisul de conducere pe o perioada de 30 de zile si cu o amenda de 4-5 puncte de penalizare adica intre 500 – 625 lei.

Art. 100/3/e) nerespectarea regulilor privind depasirea;

6. Nerespectarea indicatiilor politistilor

Nerespectarea semnalelor politistilor rutieri sau a inducatiilor acestora iti aduce o amenda de minim  500 de lei si suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile.

Art. 100/3/f) nerespectarea semnalelor, indicatiilor si dispozitiilor politistului rutier aflat în exercitarea atributiilor de serviciu;

7. Neintocmirea documentelor de constatare si eliberarii autorizatiei de reparatie in 24 de ore in caz de accident.

Aceasta fapta contraventionala se pedepseste cu o amenda intre 500 si 625 de lei si suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru 30 de zile.

Art.100/3/g) nerespectarea prevederilor art.79 alin.(2).

Art.79/1. Conducatorul de vehicul implicat într-un accident de circulatie în urma caruia a rezultat numai avarierea vehiculului este obligat sa-l scoata imediat în afara partii carosabile ori, daca nu este posibil, sa-l deplaseze cât mai aproape de bordura sau acostament, semnalizându-l corespunzator.

/2) În situatia prevazuta la alin. (1), conducatorul de vehicul este obligat sa se prezinte în termen de 24 de ore la unitatea de politie pe raza careia s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare si eliberarii autorizatiei de reparatie.

8. Permis expirat

Art. 101 /1 Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a III-a de sanctiuni urmatoarele fapte savârsite de persoane fizice:
a). conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a carui valabilitate a expirat;

Pentru aceasta contraventie poti primi o amenda cuprinsa intre 750 si 1000 de lei si retinerea permisului de conducere expirat. Pentru aceasta contraventie vei primi o dovada pentru 15 zile.

9. Nerespectarea regulilor prioritatii de trecere, culorii rosii a semaforului sau a depasirii si producerea unui accident

Aceasta contraventie soldata cu pagube materiale sau avarierea unui sau mai multe vehicule va fi sanctionata contraventional cu suspendarea dreptului de a conduce pe o perioada de 60 de zile si o amenda de la 750 la 1000 de lei.

Art.101/3. Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a III-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile savârsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a urmatoarelor fapte:

a) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;

10. Circulatia pe sensul opus de mers

In cazul in care te-ai hotarat sa mergi pe sensul opus de mers fara a evectua o depasire ar trebui sa stii ca aceasta contraventie se sanctioneaza cu: suspendarea dreptului de a conduce pe o perioada de 60 de zile si o amenda cuprinsa intre 750 si 1000 de lei.

Art.101/3/d) circulatia pe sens opus, cu exceptia cazurilor în care se efectueaza regulamentar manevra de depasire.

11. Conducerea sub influenta bauturilor alcoolice

Daca ai baut, ai face bine sa nu te urci la volan, aceasta abatere iti poate aduce o amenda intre  1125 si 2500 de lei si te lasa fara permis de conducere pe o perioada de 90 de zile.

Art.102/3. Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a IV-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile savârsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a urmatoarelor fapte:

a) conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune;

12. Neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferata

Daca nu ai oprit la calea ferata poti sa ramai fara permisul de conducere pe o perioada de 90 de zile si sa platesti o amenda de la 1125 la 2500 de lei.

Art.102/3/c) neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferata când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt în functiune;

13. Depasirea limitei de viteza cu peste 50 de km/h

Daca ai tendinta sa apesi prea tare pedala de acceleratie si ai depasit viteza legala cu peste 50km/h, trebuie sa stii ca aceasta iti va aduce o amenda cuprinsa intre 1125 si 2500 de lei si suspendarea permisului de conducere pe o perioada de 90 de zile.

Art.102/3/e) depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic.

Daca permisul de conducere a fost suspendat pe o perioada 60 respectiv 90 de zile, se poate reduce perioada de suspendare sustinand un examen la DRPCIV. Aceste chestionare auto drpciv categoria B, A, C, D, E vor fi putin diferite de chestionarele pentru obtinerea categoriei deoarece doar una dintre variantele de va fi corecta si toate categoriile vor avea aceleasi intrebari.

Promovarea acestui examen iti va reduce termenul de suspendare la 30 de zile, iar daca nu-l promovezi sau in caz de neprezentare, suspendarea va fi prelungita cu inca 30 de zile.

Examenul consta intr-un test pe calculator sub forma unor chestionare auto drpciv, acest chestionar  are 15 intrebari si trebuie rezolvat in cel mult 20 de minute.