viata pe camion

Viata pe camion este dificila. Viata unui sofer care conduce un autovehicul cu incarcatura de zeci de tone, este riscanta, deosebit de riscanta.

Viata soferilor pe camioane este greu incercata. Nu am inteles niciodata de ce acesti oameni sunt atat de blamati, criticati. Da, stiu. Raspunsuri putem gasi. Se spune ca sunt imprudenti, vitezomani, si multe alte asemenea. Dar oare, soferii care conduc alte categorii de autovehicule, nu fac aceleasi greseli? Viata pe camion, este o viata asumata.

Credeti ca statisticile inclina in defavoarea lor, daca ne gandim la numarul de accidente cauzate de neatentia acestor soferi si viteza mare cu care strabat drumurile lumii? Nu, in niciun caz.Ce presupune viata pe camion?

Pleci de acasa. Stii pentru cat timp? Da, de cele mai multe ori, pentru cateva saptamani.

De unde pleci si pentru ce? De langa familie si pentru asigurarea unui trai decent acesteia. Poate ca pasiunea pentru condus este primul motiv pentru care alegi sa strabati drumurile in lung si in lat, dar cu timpul, necesitatea ia locul pasiunii, dorintei cu care ai plecat inarmat prima data. Da, ti-ai dorit foarte mult sa calatoresti cat mai departe, sa vezi locuri si oameni noi, sa castigi ceva banuti, dar pana cand? Pana cand vei atinge nivelul de saturatie.

Soferii de camion sunt criticati, ba ca sunt neatenti la volan, ba ca viteza este foarte mare. Si mai putem gasi motive. Ciudat, deoarece toate aceste greseli sunt facute de mare parte din soferi, soferi care conduc orice tip de autovehicul.

Eu, personal, ii apreciez.

De ce apreciez aceasta meserie?

Incercati sa va imaginati la volanul unei asemenea forte, care duce o incarcatura de cateva zeci de tone, prin toate partile lumii, in conditii meteo nefavorabile, pe drumuri de munte, inguste, inclinate, denivelate.

Imaginati-va ca sunteti obligat sa conduceti ore in sir, cu pauze scurte, cu termene fixe de predare si preluare a marfurilor, cu sefi a caror atitudine poate nu este cea mai motivanta.

Imaginati-va ca nu va puteti asigura un minimum de conditii de igiena, ca nu va puteti hrani asa cum ar trebui. Doar nu veti cheltui salariul castigat, pe camere la hotel sau cine la restaurant. Nici macar timpul nu va permite.

Imaginati-va ca riscati sa fiti praduit de hoti. Pe drumurile parcurse, se intalnesc toate categoriile de oameni. Sunt atatea marturii despre astfel de intamplari.

Imaginati-va ca plecati de langa familie, de langa proprii copii, imaginati-va ca pierdeti o parte semnificativa din cresterea lor, din cei mai frumosi ani.

Imaginati-va ca riscurile sunt foarte multe, poate mai multe decat satisfactiile personale.

Dupa acest exercitiu de imaginatie, ii putem judeca in continuare? Nu cred.

Si, mai este o parte la fel de importanta, sau poate, mai importanta, deoarece face diferenta intre viata si moarte. Vorbesc despre calitatile pe care trebuie sa le aiba un sofer pe camion.

Care sunt aceste calitati?

  • atentie distributiva
  • abilitatea de a anticipa, pentru ca e bine sa calculezi orice miscare
  • necesitatea de a fi spontan, deoarece in astfel de situatii, se impune sa iei decizii rapid
  • istetime materializata in capacitatea de a face manevrele necesare conducerii unei asemenea masini
  • prezenta cat mai multor cunostinte privind autovehiculul condus, despre cum poate fi reparat, deoarece sansele sa ramai in camp deschis sau in locuri in care circulatia nu prea e prezenta, sunt foarte mari
  • prezenta de spirit
  • detinerea unor reflexe cat mai bune

Da, pe langa aceste calitati si abilitati, sunt necesare si altele, ceea ce ne duce cu gandul la complexitatea acestei meserii.

Asa ca, ar fi bine sa apreciem aceasta categorie de soferi si sa ii sustinem. Cum? Prin cuvinte frumoase adresate, nu prin critici si insulte.

Viata pe camion, este o viata riscanta, de prea putine ori frumoasa. Este o viata asumata!