Manastirile din Moldova fac parte din avutia nationala, sunt o sursa de inspiratie pentru noi, un mod de purificare spirituala.

Manastirile din Moldova sunt renumite pentru maiestria cu care se inalta spre cer. Sunt unele dintre cele mai frumoase din intreaga tara. Sunt lacasuri sfinte, vizitate pe parcursul anului de foarte multi oameni, oameni care vin si din alte tari pentru a pasi pe acest taram magic.



Manastiri din Moldova pe care trebuie sa le vizitati macar o data in viata

Mai jos veti regasi detalii importante despre unele dintre cele mai frumoase manastiri din Moldova, pe care vi le recomandam spre vizitare.

  • Manastirea Secu

Istoria relateaza ca prin anul 1500, si-au facut loc cativa sihastri pe Valea Paraului Secu, care prin anul 1530, condusi fiind de un calugar (Zosima) de la Manastirea Piatra Neamt, au ridicat Schitul lui Zosima. Are forma medievala, prevazut cu turnuri de aparare. Aici se odihneste ctitorul Nestor Ureche. Icoana cea mai frumoasa este icoana Cipriota, adusa din Cipru dupa cum spune si denumirea. Aceasta icoana o reprezinta pe Maica Domnului si a fost oferita de catre domnitorul Vasile Lupu, Mitropolitului Varlaam.

Este una dintre cele mai vechi manastiri din Moldova.

Ca locatie, se situeaza in comuna Pipirig, judetul Neamt.

  • Manastirea Sihastria

Istoria descrie perioadele dificile prin care a trecut manastirea. Prima biserica a fost ctitorita in anul 1655, insa vremurile grele au determinat ruinarea acesteia. Incendiata de turci, a fost refacuta in cele din urma. Dainuie si acum, fiind atat de cautata de oameni si datorita parintelui Cleopa, dar si parintelui Paisie Olaru, doi preoti cu har deosebit.

Aici puteti vizita schitul parintelui Cleopa.

Este una dintre cele mai greu incercate manastiri din Moldova.

Ca locatie, manastirea se afla in nordul judetului Neamt, la 22 km de Targu Neamt.

  • Manastirea Sihla

Dupa ce vizitati manastirea Sihastria, la 6 km veti gasi schitul sau manastirea Sihla, la 1000 m altitudine. In apropierea manastirii se afla pestera in care a trait fiica lui Joldea Armasu, Cuvioasa Teodora sau Sfanta Teodora de la Sihla, in cinstea careia a fost ridicat schitul.

Ca locatie, se afla in com. Vanatori, jud. Neamt.



  • Manastirea Agapia

I se mai spune „dragoste crestina”. Se mai numeste si Agapia Noua, pentru a nu se face confuzie cu Schitul Agapia Veche, situat tot in padurea milenara. Este una dintre cele mai frumoase manastiri, o adevarata capodopera de arta. Aici, intalniti o colectie impresionanta de obiecte religioase, dar si o biblioteca unde veti citi din manuscrise foarte vechi.

Traiesc o viata minunata, in jur de 300 maici, fiind una dintre cele mai mari manastiri de maici din Romania, din acest punct de vedere.

Ca locatie, se afla la 9 km de Targu Neamt.

  • Manastirea Varatec

Aflata la poalele muntilor, in satul Varatec, din comuna Agapia, judetul Neamt, este cea mai mare manastire de maici din Romania. Aici traiesc mai mult de 400 de maici.

Este ridicata de maica Olimpiada, in anul 1785.

Oricare dintre manastiri alegeti sa o vizitati, este alegerea cea mai buna, pentru ca, indiferent de motiv, revenirea acasa va fi incarcata de emotie, puritate si spiritualitate.

 

Vei dori sa te intorci in aceste locuri, unde timpul parca se opreste in loc, pentru a admira si el magia care invaluie aceste lacasuri in care Dumnezeu pastreaza vie flacara credintei.