Prin „a fi crestin ortodox” se intelege o marturie a credintei adevarate in Dumnezeu, o manifestare a tot ceea ce este bun.

De prea multe ori, oamenii uita semnificatia acestei expresii, considerand ca este suficient a spune in stanga si in dreapta, ca ei cred in Dumnezeu, fara a si dovedi faptic aceasta credinta. A fi crestin ortodox este mai presus de orice traire materiala.

A fi crestin ortodox inseamna DRAGOSTE, fata de noi insine, fata de aproapele nostru.„Dragostea este indelung rabdatoare, este plina de bunatate, dragostea nu pizmuieste, dragostea nu se lauda, nu se umfla de mandrie, nu se poarta necuviincios, nu cauta folosul sau, nu se gandeste la rau, nu se bucura de nelegiuire, ci se bucura de adevar. Acopera totul, crede totul, nadajduieste totul, sufera totul.” – Corinteni 1, Cap. 13

 

Oare ce inseamna sa fii crestin ortodox?

Cati dintre noi stim ce prespupune aceasta manifestare? Da, este o manifestare. O manifestare permanenta a credintei pe care spunem ca o avem in suflet pentru cel care a murit pentru noi, Isus Hristos, pentru cea care l-a zamislit din puritate, si pentru tatal nostru, Dumnezeu.

A fi crestin ortodox presupune mai intai cunoasterea invataturilor pe care Mantuitorul Hristos le-a lasat pe pamant.

A fi crestin ortodox presupune manifestarea acestor invataturi, prin fapte zilnice.

A fi crestin ortodox inseamna pastrarea celor sfinte.

A fi crestin ortodox inseamna a avea „Credinta, Nadejde si Dragoste”.

Asadar, a fi crestin ortodox, in adevaratul sens al cuvantului, aduce cu sine, urmatoarele:

 • Sa iubim pe aproapele nostru

Sa incercam din rasputeri sa iubim pe aproapele nostru.  Sa nu luam parte la vorbirea si facerea de rau impotriva cuiva, sa nu dorim razbunare dintr-un motiv anume. De fiecare data cand se iveste ocazia, sa oferim ajutor oricui are nevoie, fie ca este prieten sau o persoana care nu este foarte apropiata sufleteste, fie ca este cunoscut sau necunoscut.

Prin aproapele nostru, se intelege, orice fiinta creata de Dumnezeu.

 • Fii bland si smerit, asa cum a fost Hristos

O persoana cu adevarat crestina nu este agresiva sau violenta, nu cauta motiv de cearta.

 • Nu judeca ca sa nu fii judecat

Suntem foarte preocupati de viata celorlalti, de problemele lor, de tot ce se intampla cu ei. De fiecare data, emitem judecati de valoare la adresa lor. Oare de ce? Cu ce ne ajuta acest lucru? Cu nimic. Ba mai mult, ne provoaca un rau psihic, moral, pe care poate nu-l constientizam pe moment. In timp, ne macina interiorul si ne intrebam de unde provine totul.

A fi un bun crestin, inseamna sa ne concentram pe propria persoana, sa ne ajutam pe noi insine, prin constientizarea propriilor pacate si prin depunerea eforturilor pentru iertarea acestora.

 • Nu crede in vise, ghicit in carti, vrajitorie

A apela la vrajitorie in scopul de a ne fi prezis viitorul, sau, a crede in vise, tine de cu totul altceva, nicidecum de ceea ce Dumnezeu ne invata in fiecare zi. Ce ne invata? Sa credem doar in El.

 • Nu amesteca crestinismul cu alte credinte

Sa facem tot posibilul sa excludem din viata noastra, practici ca, yoga, diverse ritualuri ce apartin unor culte ce promoveaza alte invataturi. Asta se numeste a fi pagan, in niciun caz a fi  crestin ortodox.

Un bun crestin intelege adevarata credinta ortodoxa si ce presupune ea.

 • Vorbeste doar ce este necesar

Observam in zilele noastre, atragerea celorlalti in mrejele cuvintelor inutile, al barfelor, al laudelor, a vorbirii de rau.

Credinta ortodoxa promoveaza exprimarea cuvintelor necesare, legate de fiecare dintre noi, de activitatile pe care le desfasuram, de familia noastra, adica, de ceea ce ne priveste doar pe noi.

 • A fi crestin ortodox inseamna sa nu ii jignesti pe ceilalti sau ceea ce este sfant

De multe ori, in jurul nostru, intalnim persoane care hulesc cele sfinte, adica ce a lasat Dumnezeu pe pamant pentru ca noi sa ne putem manifesta credinta.

Intalnim persoane carora le place sa provoace suferinta prin jignire, insulta, prin a rade pe baza defectelor celorlalti. Nu se gandesc nici macar o clipa la cat rau aduc in lume.

 • Renunta la vicii

Ne distrugem corpul, prin diverse vicii: tigara, folosirea altor droguri, a substantelor care ne invadeaza organismul si ne imbolnavesc de multe ori, irecuperabil.

 • Respecta creatia lui Dumnezeu

Respecta natura, respecta animalele, respecta pasarile, respecta tot ce este in jurul tau. In orice directie ai privi, totul, dar totul, este creat de si prin intermediul lui Dumnezeu.

 • Nu instiga la rau

Prin rau, se intelege orice actiune sau inactiune, care afecteaza ce se afla in jurul nostru. Asadar, fii bun. Este atat de simplu.

 • Incearca sa intelegi singur sau cu ajutor, invataturile crestin ortodoxe. Practica ceea ce inveti.

Sa citim cat mai mult din cartile sfinte pe care le avem la indemana, sa cautam raspunsuri la intrebarile pe care poate le avem, dar numai discutand cu un preot. Este singurul in masura sa ne ofere explicatii sau sa ne lamureasca cu privire la orice ne este dificil sa intelegem prin fortele proprii.

A fi crestin ortodox, inseamna a ne bucura constant, avand siguranta ca Dumnezeu ne poarta de grija, ca ne iubeste.

A fi crestin ortodox, inseamna sa avem incredere in Dumnezeu, ca tot ce se intampla are un motiv.

A fi crestin ortodox, inseamna sa ii multumim lui Dumnezeu, pentru bucurie, dar si pentru suferinta. Fiecare isi are rolul ei, bine definit, pe care noi uneori il negam.

„Eu cu voi sunt in toate zilele, pana la sfarsitul veacului.”-Sfanta Evanghelie dupa Matei, cap. 28-pct. 20