Filme romanesti de vizionat
Ce-a de-a saptea arta, a fost incununata de succes, si in perioada de dupa Revolutie. Cei mai buni regizori, si-au dat concursul in realizarea unor filme romanesti, considerate capodopere.
Sunt renume de succes, regizori si actori, care si-au pus amprenta pe industria cinematografica romaneasca. Este un aspect benefic pentru noi, ca romani, sa stim ca actori cu experienta si cu roluri interpretate in filmele de dinainte de Revolutie, se regasesc si in creatiile post-revolutionare.
Filme romanesti de exceptie
Va recomand unele dintre cele mai bune filme realizate dupa Revolutie.
Cu siguranta sunt si altele, dar le vom aborda in subiectul altui articol.
- „Balanta”, in regia lui Lucian Pintilie, presarat cu nume de succes ca Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, dar si alte nume cunoscute. Ne aduce in prim-plan, Bucurestii anului 1988. Scenariul contine povestea unei tinere profesoare, care se lupta cu metehnele societatii perioadei comuniste.
- „Cel mai iubit dintre pamanteni” inspirat din romanul cu acelasi titlu al lui Marin Preda. Distributia filmului este remarcabila, Stefan Iordache interpretand rolul principal, cel al profesorului universitar, Victor Petrini. Acesta are parte de o experienta nefericita, ridicat fiind de Securitate. Privarea de libertate il marcheaza, insa acest fapt, ii largeste orizontul filozofic.
- „Filantropica”, comedie, scrisa si regizata de Nae Caranfil, cu o distributie de renume. Mircea Diaconu, Gheorghe Dinica isi etaleaza talentele actoricesti intr-o maniera placuta, in Bucurestii secolului XXI.
- „Eu cand vreau sa fluier, fluier”, drama regizata de Florin Serban, primind foarte multe distinctii la o serie de festivaluri de film.
- „Pozitia copilului”, este o drama relativ recenta (2013) din istoria cinematografiei romanesti, care, de asemenea, a beneficiat de multe premii. Florin Zamfirescu, Luminita Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, sunt cateva nume din distributie. Subiectul filmului este centrat pe mama unui adult, care incearca sa il salveze de la nefericire. Nefericire creata de eventualitatea privarii de libertate pe care o poate suferi, urmare accidentarii fatale a unui copil.
A doua serie de filme romanesti recomandate
- „Francesca”, un film in regia lui Bobby Paunescu, in care actrita Monica Barladeanu, interpreteaza rolul unei tinere educatoare. Aceasta aspira sa plece in Italia, pentru o viata mai buna.
- „Dupa dealuri”, in regia lui Cristian Mungiu, drama a doua surori, care dupa o lunga perioada de despartire, se revad. Revederea acestora este una incarcata cu dificultati.
- „Sieranevada”, in regia lui Cristi Puiu, este marele castigator al Premiilor GOPO, editia XI, 2017. A obtinut 6 trofee, la mai multe categorii.
- „Caini”, regizat de Bogdan Mirica, al doilea mare castigator la editia Premiilor GOPO din acest an. Dragos Bucur, Vlad Ivanov, Gheorghe Visu au reusit intr-un mod cat se poate de natural, sa interpreteze roluri remarcabile. Printre trofeele castigate: „cel mai bun actor in rol principal” (Gheorghe Visu, in rolul lui „Hogas”), „cel mai bun actor in rol secundar” (Vlad Ivanov, in rolul lui Samir).
- „Moartea d-lui Lazarescu”, un film regizat de Cristi Puiu, in 2005, si bazat pe un caz real.
Sunt filme romanesti extraordinare, care merita vizionate. Distributia fiecaruia este una de exceptie. Rolurile interpretate de actorii renumiti evidentiaza inca o data, vocatia si talentul acestora.