Terapie prin muzica, sau, cum ne ajuta sunetele muzicale?
Despre muzica s-a scris, se scrie si se va tot scrie. Muzica linisteste sufletul, muzica te inalta, muzica iti exploreaza gandurile. Prin muzica, ne ajutam pe noi insine. Depasesti situatiile dificile din viata ta, cauti solutii la problemele existentiale. De aceea, exista terapie prin muzica.
Ma intreb mereu, ce ne-am face fara muzica? Lumea ar fi goala, fara sens. Nu sunt cuvinte mari, ci, adevaruri. Altfel, pentru ce ar fi fost creata?
Incercati un exercitiu de imaginatie. Ganditi-va ca nu exista muzica.
Terapia prin muzica si beneficiile sale
Stiati ca, in Grecia Antica, artele, erau percepute intr-o anumita masura „muzica”?
Stiati ca, numele protectoarelor artelor este de „muza”?
Sunetele ne influenteaza intr-un mod sau altul. Orice sunet. Dar, sunetele muzicii, au efect miraculos asupra noastra, si daca sunt alese cu grija, ne insenineaza viata, ne produc o stare de confort si relaxare nebanuita.
Combinarea sunetelor intr-un mod placut si utilizarea lor intr-un cadru organizat, in prezenta unui specialist, se numeste terapie prin muzica.
Dar, la terapie prin muzica, putem sa ajungem si doar noi, insine, fara ajutorul unei persoane. Ascult-o si te vei simti bine.
Terapia prin muzica dateaza inca din antichitate, fiind cunoscute efectele binefacatoare, inca din acea perioada. Pe parcurs ce oamenii au folosit-o, au fost descoperite si alte beneficii incredibile.
- Te binedispune. Efectul fiziologic al sunetelor muzicale, consta in eliberarea de endorfine, care creeaza o stare euforica.
- Efect pozitiv asupra creierului, si de aici asupra intregului organism. Muzica ne calmeaza, elimina stresul, ne relaxeaza si ne odihneste trupul, de parca am pluti.
- Influenteaza dezvoltarea copiilor inca inainte de nastere. Auzul, fiind printre primele simturi care apar in viata intrauterina, este foarte clar ca determina dezvoltarea creierului fatului.
- Vei dormi mai bine. Melodiile placute, pe acorduri line, relaxante, te vor ajuta ca somnul tau sa fie unul profund.
- Imbunatateste relationarea. Este cunoscut faptul ca, a asculta muzica preferata, ne ajuta sa socializam mai bine, datorita starii euforice provocate de liniile melodice.
- Performanta mentala se imbunatateste. Muzica ne ajuta sa ne concentram mai bine, in desfasurarea activitatilor noastre sau in luarea deciziilor.
Fiecare persoana prefera un anumit gen de muzica, creandu-se stari mentale diferite in functie de linia melodica ascultata.
Terapia prin muzica poate avea efecte miraculoase asupra creierului, psihicului uman, astfel ca ar trebui sa recurgem la asta, deseori. Sau, putem alege melodiile preferate, care sa ne schimbe dispozitia.
Ce se intampla cand ascultam diverse genuri de muzica?
Muzica sacra (religioasa) te va inalta, iti va crea o senzatie uluitoare.
Muzica clasica determina visare, imbunatateste memoria si capacitatea de invatare. Te face sa plutesti.
Muzica populara iti readuce sentimentul apartenentei, te intoarce in locurile natale, te va linisti.
Daca vom asculta muzica de meditatie, aceasta ne va relaxa, ne va crea pentru moment, o lume doar a noastra, in care sa ne intalnim cu noi insine. Si astfel, vom asista la propria noastra terapie prin muzica.
Pentru a ne aduce si mai multe beneficii, trebuie sa alegem cu grija sunetele pe care le ascultam. Sunt nenumarate cercetari pe aceasta baza, terapia prin muzica se va dezvolta din ce in ce mai mult, vom asista la o lume mai buna, pentru ca muzica, deja ne provoaca sa visam, sa speram.
Dansati. Cantati. Ascultati muzica. Faceti terapie prin muzica. Va ajuta.
„Ma simt cuprins de muzica. Muzica este in mine.”-Mozart