Fiecare dintre noi s-a confruntat cel putin o data cu situatia in care era absolut necesar sa refuze o idee, o oportunitate pe care o considera nesigura, un imprumut sau chiar satisfacerea diferitelor dorinte ale unei persoane.

Ei bine, exista cateva trucuri foarte simple pe care ar trebui sa le cunoastem atunci cand ne dorim sa refuzam pe cineva fara a-l face sa se simta stanjenit si in acelasi timp isi doresc sa refuze totusi intr-un mod cat se poate de elegant.

Atunci cand esti nesigur sau ai nevoie de timp de gandire nu spune din prima da deoarece risti ca mai apoi sa incurci mult mai rau persoana respectiva decat daca i-ai fi spus din prima un nu ferm.

Nu lasa rusinea sa te copleseasca. Daca esti sigur ca nu iti doresti sau nu poti avea un raspuns afirmativ ar fi bine sa iti exprimi foarte cert aceasta idee.

Invata sa spui nu in cel mai elegant mod posbil. Ce inseamna acest lucru? Alege-ti cuvintele si fa-l pe interlocutor sa inteleaga ca ti-ai fi dorit sa il ajuti insa de aceasta da teste chiar imposibil.

Exprima-ti interesul de cunoastere a problemei celuilalt si abia apoi exprima-ti refuzul clar deoarece in acest fel ii poti crea impresia celuilalt ca daca ai fi avut posibilitatea i-ai fi sarit imediat in ajutor.

Nu lasa sa ti se vada din prima refuzul categoric pe care urmeaza sa il transmit celuilalt. Controleaza-ti gesturile si mimica fetei deoarece ai putea sa-l faci foarte usor pe partenerul cu care comunici sa creada ca nu esti deloc interesat nici macar sa ii asculti problemele.

Ai grija la atitutidinea folosita atunci cand dai raspunsul negativ pentru a nu parea ca esti prea superficial cu cei din jur.

Arata-i mereu interlocutorului faptul ca iti pare sincer rau de faptul ca nu il poti ajuta oricat de mult ti-ai dori, deoarece in acest fel vei reusi sa pari interesant de persoana in cauza chiar daca totusi nu ii oferi un raspuns afirmativ.