vitamina-d

Vitamina D este vitala pentru a avea oase puternice dar si pentru mute alte beneficii.

Ce este si ce face?

Este produsa de lumina ultravioleta a soarelui asupra pielii noastre si joaca un rol important in combaterea bolilor de inima. Pana la 60% dintre oameni au un deficit de vitamina D in organism din cauza lipsei de expunere la lumina ultravioleta a soarelui, excesul folosirii produselor de protectie solara sau din cauza anotimpurilor reci care ne impiedica sa ne expunem pielea la lumina ultravioleta.



Un studiu recent arata ca aceasta vitamina in combinatie cu calciul ajuta la constructia oaselor, poate preveni fracturile acestora sau chiar osteoporoza la persoanele cu varste mai inaintate.

Poate fi un izvor de energie aceasta imbunatatind activitatea mitocondriilei in fiecare celula.

Vitamina D iti protejeaza inima, cercetatorii au constatat ca persoanele cu nivelul de vitamina D mai ridicat in organism sunt mai putin expusi la boli cardiace.

Iti imbunatateste imunitatea, regleaza sistemul imunitar astefel incat sa fi protejat impotriva racelilor, gripei si a altor infectii.

Cand si cine are nevoie de vitamina D?

Au nevoie de aceasta vitamina persoanele care din diferite motive nu au fost expuse la razele ultraviolete ale soarelui sau  acele persoane care au pielea mai inchisa la culoare. Este recomandata si femeilor gravide sau celor care alapteaza dar si copiilor sub 5 ani sau persoanele trecute de 65 de ani.

De asemenea este recomandata administrarea vitaminei D de catre toate persoanele pe timpul anotimpurilor in care soarele isi face mai rar aparitia si nu se pot expune la lumina ultravioleta a acestuia.

Cum pot sa o asimilez?

Expunerea la soare fara protectie solara pentru aproximativ 15 min va aduce un plus de vitamina D in organism. Atentie! o expunere mai mare de 15 minute la soare fara protectie solara, poate sa produca arsuri severe asupra pielii.

Mananca alimente cum ar fi: peste mai gras, ficat, oua, cereale, mere, nuci,  lactate pentru ati suplimenta vitamina D din organism.

Pe timpul iernii nici o expunere la soare sau alimentatie nu iti va suplimenta indeajuns necesarul de vitamina D. Este recomandat sa luati cate un supliment de vitamina D3 sau D2 la masa principala, acesta trebuie combinat cu o mancare care are mai multa grasime pentru a creste absortia acestei vitamine.