Loboda, cunoscuta si ca “regina” verdeturilor din perioada primaverii, repezinta o adevarata sursa de vitamine si nutrienti esentiali de care organismul nostru are nevoie.                                                                                                       

Printre cele mai cunoscute beneficii ale acestei legume se evidentiaza faptul ca ajuta buna functionare a tranzitului intestinal, intareste sistemul imunitar deoarece este o bogata sursa de vitamina C si mai mult de atat, consumul de frunze de loboda previne cancerul.                                                                     

In ciorbe, salate, tarte, placinte, tocanite sau fresh-uri, loboda poate fi introdusa  in meniul nostru saptamanal in aceasta perioada in care poate fi gasita cu usurinta la tarabele pline cu verdeturi.                                                                                               

Printre cele mai simple si gustoase retete este ciorba de loboda cu spanac care poate fi gatita  intr-un timp destul de scurt. Pentru preparararea acestei retete vom avea nevoie de:

  • 5 legaturi de loboda (aproximativ o jumatate de kg)
  • 300 de grame de spanac
  • 2 cepe mai micute
  • 2 morcovi
  • 1 ardei
  • 1 legatura patrunjel
  • jumatate de legatura de leustean
  • 200 de ml suc de rosii sau 3 linguri de bulion
  • o cana de bors
  • sare si piper
  • 2 linguri de ulei.

 Se curata cei doi morcovi, ceapa, ardeiul si se toaca cubulete. Se calesc legumele in cele doua linguri de ulei apoi se pune 1 litru de apa si se lasa sa dea in clocot. Intre timp, spanacul si loboda se spala bine iar apoi se toaca frunzele mai marunt. Se adauga peste restul legumelor impreuna cu sucul de rosii si se lasa la fiert (se completeaza cu restul de apa in functie de consistenta dorita). Se spala leusteanul, patrunjelul si se taie marunt. Dupa 20 de minute se adauga borsul, leusteanul taiat, sare si piper dupa gust. Cand preparatul e gata, se adauga patrunjelul si se lasa la racit . 

Sugestii de servire: se poate savura cu ardei iute si smantana.

 

 

 Spor la gatit si pofta buna!