Cum putem fi mai protejati? Instaland un dispozitiv de urmarire, menit sa capteze imaginea unei masini care circula in cartierul de domiciliu.

Cu totii dorim sa ne simtim in siguranta. Si cum tehnologia evolueaza pe zi ce trece, au fost create nenumarate aparate, printre care si un interesant dispozitiv de urmarire, denumit Flock. Lansat de cei de la Y Combinator, ei sunt „responsabili” si de succesul urias pe care il au serviciile Dropbox, Reddit.Ce presupune acest dispozitiv de urmarire?

Potrivit surselor BBC, a fost dezvaluit recent in Statele Unite ale Americii, in Silicon Valley, si in prezent, testat in cateva locatii, pentru a se verifica eficienta si eventuale posibilitati de imbunatatire/modificare a setarilor.

Este denumit Flock, creat sub forma unei camere wireless instalata in exterior. Este responsabila cu monitorizarea tuturor masinilor care circula pe strada pe care locuieste o anumita persoana. Capteaza numarul de inmatriculare al unei masini, dar si o imagine a autovehiculului.

In viitor, se doreste includerea optiunii de recunoastere faciala.

Avantaje:

  • inregistreaza numarul masinii, dar si o imagine de ansamblu a acesteia
  • poate ajuta la solutionarea unei crime
  • poate ajuta in cazul in care o masina furata, intra intr-un anumit cartier
  • costul unui asemenea dispozitiv de urmarire este relativ mic, aprox. 50 dolari/an
  • cei care locuiesc pe strada respectiva, pot opta ca acest dizpozitiv sa le urmareasca masina sau nu, dar vizitatorii nu

Dar exista si cateva controverse legate de acest dispozitiv de urmarire. Si anume, respectarea confidentialitatii, a dreptului la intimitate, prevazute de legislatia in vigoare a Statelor Unite ale Americii.

Referitor la protectie, se considera ca, un punct slab al legislatiei, este ca oamenii sunt protejati doar in spatiile private, nu si in cele publice.

O alta problema este legata de faptul ca legislatia nu este revizuita in functie si de evolutia tehnologiei. Adica, lansarea unor dispozitive, ca cel mentionat in acest articol, ne-ar putea oferi sprijin in solutionarea dosarelor care privesc diverse infractiuni. Dar, daca folosirea acestora ca probe, nu este prevazuta de legislatia in vigoare a unei tari, reprezinta o problema, dar si o tema de gandire pentru cei care promulga actele normative.

Informatiile captate de acest dispozitiv de urmarire se afla in gestiunea liderilor comunitatii respective, si este un instrument eficace in lupta impotriva criminalitatii.

In concluzie, Flock este un dispozitiv de urmarire necesar in cartiere, pe strazile pe care locuim. Speram ca va ajunge in curand si pe meleagurile noastre. Utilitatea acestuia este lesne de inteles.