stil de viata sanatos

Un stil de viata sanatos este cel mai indicat pentru ca noi sa functionam la nivelul dorit si pentru a ne simti cat mai bine.

Un stil de viata sanatos ar trebui sa adopte fiecare dintre noi. Sanatatea este, sau ar trebui sa reprezinte o prioritate.

Un stil de viata sanatos este sfatul pe care il primim din ce in ce mai mult, din partea medicilor, psihologilor, terapeutilor. Ce poti face daca nu esti sanatos? Cum poti trai daca nu te simti bine in propriul tau corp? Asa ca, de ce sa nu ne usuram situatia si sa incercam sa adoptam si sa pastram obiceiuri care ne vor mentine o stare de sanatate adecvata? E atat de simplu.

 



Un stil de viata este prima regula pentru a ne atinge scopurile pe care ni le propunem.

Stilul de viata isi va pune amprenta asupra organismului, asupra corpului. Deseori, credem ca noua nu ni se poate intampla ceva rau, dar asta e o premisa absurda de la care plecam. Orice se poate intampla, oricui.

Sanatatea este cel mai important aspect al vietii, si nu doar din punct de vedere fizic, ci si mental, emotional.

Daca privim statisticile la nivel european, Romania, se afla printre primele locuri la diverse afectiuni ca si cauze ale decesului, fapt care ar trebui sa ne ingrijoreze.

De ex, la sfarsitul anului 2014, printre cauzele de deces, bolile circulatorii erau pe locul 2, dupa Bulgaria, bolile de inima pe locul 6, iar bolile aparatului respirator se aflau pe locul 13, ca si cauza a decesului.

Tot la nivelul aceluiasi an, ca speranta de viata, Romania era pe locul 37 in Europa, 74 ani considerandu-se varsta pana la care romanii traiesc. Pe primele locuri erau Monaco, San Marino si Andorra.

Sunt multe cauze care determina acest loc, ca si speranta de viata, insa, schimbarea ar trebui sa inceapa cu fiecare dintre noi.

Cum ar trebui sa fie un stil de viata sanatos?

Cateva reguli ar trebui respectate, printre care:

  • Creeaza si pastreaza obiceiuri alimentare sanatoase

Evita dietele nesanatoase si prea stricte. Pentru a hrani organismul intr-un mod cat mai sanatos, pastrati o balanta in fiecare meniu. Consumati lactate, fructe, legume, cereale, proteine si alimente care contin grasimi in cantitate moderata. Astfel, veti reusi sa aveti o inima sanatoasa, un creier la fel de sanatos, iar sistemul imunitar va putea lupta cu orice intalneste in cale.

De asemenea, varietatea alimentelor, asigura organismului vitaminele, mineralele si tot ce este necesar pentru functionare optima.

  • Beti multa apa

Consumand 2 litri de apa pe zi, veti ajuta metabolismul sa functioneze in ritmul lui normal.

Sfat: incercati sa beti apa purificata. Apa de la robinet, contine clor, floururi care reduc beneficiile pentru sanatate.

  • Regula somnului de aur

Pentru a te mentine intr-o conditie fizica buna, un adult ar trebui sa doarma in medie intre 7-9 ore, in timp ce un copil de varsta scolara intre 10-11 ore. Cea mai buna modalitate de imbunatatire a somnului, este asigurarea intunericului total, deoarece chiar si o cantitate mica de lumina care interfereaza cu elementele chimice care provoaca somnul, il va tulbura.

O alta modalitate prin care somnul va fi unul de calitate, este sa faceti exercitii fizice inainte de a adormi.

  • Stabiliti un program de exercitii fizice zilnic

Chiar daca nu puteti ajunge la o sala din localitate, incercati sa exersati acasa. Masele musculare adaugate vor imbunatati metabolismul. Corpul persoanelor care au o masa musculara bogata, consuma calorii chiar si atunci cand sunt in repaus.

  • Redu sau elimina viciile

Renunta la tigari, la alcool sau la orice viciu pe care il aveti.

  • Regulile de igiena sa fie prioritare

Spalati-va pe maini dupa ce folositi toaleta, dupa contactul cu o persoana bolnava.

Spalati-va dantura si limba de cel putin doua ori pe zi. Fa dus in mod regulat.

Viziteaza medicul periodic, pentru a te asigura ca totul functioneaza cum trebuie sau pentru a depista din timp orice afectiune.

 

Daca iti vei propune ca aceste reguli sa faca parte din viata ta de zi cu zi, vei observa cu placere ca te vei trezi mai binedispus si mai dornic sa privesti lucrurile dintr-o perspectiva sanatoasa.

„Sa iti doresti sa fii sanatos este o parte din sanatate”  -Seneca